Φεβρουαρίου 26, 2021
Σε 5 εταιρίες eshop που παραπλάνησαν τους καταναλωτές και δεν έστειλαν ποτέ τα προϊόντα που τους παραγγέλθηκαν επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δημοσιοποιεί και τα στοιχεία τους ώστε να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό.
Λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, οι δυνατότητες επέμβασης στα προσωπικά δεδομένα των ατόμων και η αθέμιτη χρήση αυτών είναι σήμερα πολλαπλάσιες συγκριτικά με το παρελθόν, ως εκ τούτου είναι ολοένα και εντονότερη η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από κινδύνους και απειλές κατά της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής στον εργασιακό χώρο.
Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι υπέρμαχοι των προσωπικών ελευθεριών τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (CJUE), με την οποία ακυρώνεται στην πράξη ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός της «Ασπίδας Ιδιωτικότητας» (Privacy Shield) που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αποθήκευση δεδομένων για χρήστες προπληρωμένων καρτών SIM από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι σύμφωνη με την ΕΣΔΑ
Έχει εντούτοις υποχρέωση διαγραφής συνδέσμων ως προς όλες τις εκδοχές της μηχανής αναζήτησης που αντιστοιχούν στα κράτη μέλη και εφαρμογής μέτρων τα οποία να αποθαρρύνουν την πρόσβαση, εντός των κρατών μελών, των χρηστών του διαδικτύου στους επίμαχους συνδέσμους που εμφανίζονται στις εκτός ΕΕ εκδοχές της.
Mήνυση κατέθεσε η Facebook, ιδιοκτήτρια εταιρεία του WhatsApp, εναντίον της ισραηλινής εταιρείας NSO, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η NSO στόχευσε εναντίον περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας WhatsApp, με εξαιρετικά εξελιγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό. Η μήνυση είναι η πρώτη του είδους που κατατίθεται σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.
Τα αφεντικά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών (Facebook, Amazon, Apple και Google) στάθηκαν ,ψηφιακά λόγω κοροναϊού,  ενώπιον της επιτροπής ανταγωνισμού του αμερικανικού Κογκρέσου και δέχθηκαν πιεστικές ερωτήσεις και έντονες επιπλήξεις.
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Υγείας, στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις δωρεών, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παράνομη δράση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τον περασμένο Νοέμβριο που αφορά τη συλλογή προσωπικών ιατρικών δεδομένων ασθενών.
Παρακάμπτοντας το υπ. Υγείας ο οργανισμός ζήτησε προσωπικά δεδομένα ασθενών ● Την υπόθεση αποκάλυψε η τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη φέρνοντας στο φως γνωμοδότηση, όπου επισημαίνεται ότι η πρακτική του ΕΟΔΥ προσκρούει στον GDPR.
Ο Μπιλ Γκέιτς, το Ίδρυμα Γκέιτς τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης “ψηφιακών πιστοποιητικών” που θα πιστοποιούν ότι τα άτομα, οι Αμερικανοί πολίτες, έχουν ανοσία σε αυτόν τον ιό και ενδεχομένως σε άλλους ιούς που θα εμφανισθούν αργότερα, για να διευκολυνθούν στα ταξίδια τους, την εργασία τους και ούτω καθεξής. Ποιες είναι οι σκέψεις σας από την οπτική των πολιτικών ελευθεριών για αυτούς τους τύπους –...
Υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία μας, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό.
Η Ευρώπη πρέπει να απαγορεύσει τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπων για την πρόσληψη ή απόλυση εργαζομένων, σύμφωνα με πρόταση που πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τη Δευτέρα, μία δίκη-ορόσημο ξεκίνησε στη Βρετανία. Ο 36χρονος Εντ Μπρίτζις προσέφυγε εναντίον της αστυνομίας της Νότιας Ουαλλίας, υποστηρίζοντας ότι η καταγραφή του προσώπου του στον κεντρικό πεζόδρομο του Κάρντιφ από αστυνομική κάμερα που αναλύει βιομετρικά στοιχεία συνιστά παραβίαση της προσωπικής του ζωής.

Δημοφιλή άρθρα