Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι υπέρμαχοι των προσωπικών ελευθεριών τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (CJUE), με την οποία ακυρώνεται στην πράξη ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός της «Ασπίδας Ιδιωτικότητας» (Privacy Shield) που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσωπικά δεδομένα, όπως η διαδικτυακή συμπεριφορά, τα ενδιαφέροντά μας, οι αγοραστικές μας συνήθειες, το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή (γεωεντοπισμός...) και άλλα, που αποτελούν το «ψωμοτύρι» της ψηφιακής οικονομίας.
Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν παρέχει αρκετή προστασία απέναντι στα γνωστά μας, χάρη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η αποκαλούμενη «Ασπίδα Ιδιωτικότητας» καθιστά «δυνατές τις επεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων τα δεδομένα των οποίων μεταφέρονται», επειδή οι δημόσιες αμερικανικές αρχές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς η δυνατότητα αυτή να περιορίζεται στα «αυστηρώς απαραίτητα». Υπογραμμίζει επίσης πως η ρύθμιση αυτή δεν παρέχει «διασφαλίσεις για τους μη Αμερικανούς τους οποίους μπορεί να αφορά».
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή» του, και σε ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποιεί πως «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομική διατλαντική σχέση που ανέρχεται σε 7,1 τρισ. δολάρια ετησίως, και η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνησή μας». Να πούμε εδώ ότι την... τρύπια «Ασπίδα» χρησιμοποιούν σήμερα περίπου 5.000 αμερικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων βέβαια και κολοσσοί του Ιντερνετ, όπως η Google, το Facebook ή η Amazon.
Πηγή: efsyn.gr