Ιανουαρίου 31, 2023
«Υπάρχει πράγματι ένα αρκετά καλό επιχείρημα που λέει πως υφίστανται ήδη τα ψυχρά και άκαρδα μηχανήματα που αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας σύμφωνα με τη δική τους εικόνα. Λέγονται επιχειρήσεις».
Το Internet of Things (IoT) στην αμυντική βιομηχανία, επίσης γνωστό ως Internet of Military Things (IoMT) ή Internet of Battlefield Things (IoBT), βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Η GlobalData προβλέπει ότι κορυφαίες εταιρείες στο C4ISR, η κυβερνοασφάλεια, η αυτονομία και άλλα συναφή πεδία στα οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Northrop Grumman, η Boeing, η Lockheed Martin, η Thales, η BAE...
Διεπιστημονική στρατιωτική επιτροπή για θέματα ηθικής δίνει έγκριση στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για ανάπτυξη εμφυτευμάτων, χαπιών και τεχνολογίας για δημιουργία υπερστρατιωτών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες χώρες. Η είδηση συμπίπτει με την κυκλοφορία του «Cyberpunk 2077».
Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.
Είναι το άγιο δισκοπότηρο της νευροβιολογίας: μικροσκοπικές συσκευές που θα βοηθούν στη διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή, που θα ερμηνεύουν και θα διεγείρουν τμήματα του μυαλού μας και θα μπορούν να αποτελέσουν πιθανή θεραπεία σε εγκεφαλικές κακώσεις.
Η πετυχημένη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε μαχητικά αεροσκάφη ανοίγει τον δρόμο για να δούμε στα πεδία των μαχών εικόνες που βλέπαμε μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Μπορεί να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Τα drones- καμικάζι πραγματοποιούν φονικές καταστροφές. Εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες «κλειδώνουν» τον στόχο τους, δρούν ανεξάρτητα και επιτίθενται.
Στη μικρή αλλά φιλοπρόοδη χώρα της Βαλτικής τα «νοήμονα μηχανήματα» είναι κιόλας δικαστές και απονέμουν δικαιοσύνη σε περιπτώσεις αιτήσεων αποζημίωσης μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ – φυσικά, τυχόν ενστάσεις οδηγούν τις υποθέσεις στο κανονικό αστικό δικαστήριο
Ο Νίκος Αβούρης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών μιλάει στην «ΠτΚ» γι ατην αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή και μέχρι που μπορεί η μηχανή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα μας δώσουν μεγαλύτερες γνώσεις για την ανθρώπινη ψυχολογία, τη σκέψη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα κάθε είδους καταστάσεις, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια
Ένας αυξανόμενος αριθμός αιθουσών στην Κίνα είναι εξοπλισμένες με κάμερες τεχνητής νοημοσύνης και ανιχνευτές κύματος εγκεφάλου. Ενώ πολλοί γονείς και δάσκαλοι τους βλέπουν ως εργαλεία για τη βελτίωση των βαθμών, έχουν γίνει ο χειρότερος εφιάλτης μερικών παιδιών.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τον Στρατό των ΗΠΑ για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που θα φορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κεφάλι τους. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν της HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» Azure της ίδιας αμερικανικής εταιρείας.

Δημοφιλή άρθρα