Είναι το άγιο δισκοπότηρο της νευροβιολογίας: μικροσκοπικές συσκευές που θα βοηθούν στη διεπαφή εγκεφάλου - υπολογιστή, που θα ερμηνεύουν και θα διεγείρουν τμήματα του μυαλού μας και θα μπορούν να αποτελέσουν πιθανή θεραπεία σε εγκεφαλικές κακώσεις.
Μπορεί να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Τα drones- καμικάζι πραγματοποιούν φονικές καταστροφές. Εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες «κλειδώνουν» τον στόχο τους, δρούν ανεξάρτητα και επιτίθενται.
Ο Νίκος Αβούρης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών μιλάει στην «ΠτΚ» γι ατην αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή και μέχρι που μπορεί η μηχανή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.
Πειράματα που έγιναν πριν από μια δεκαετία έδειξαν ότι ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να εντοπίσει τον στόχο του και να τον πλήξει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τον Στρατό των ΗΠΑ για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που θα φορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κεφάλι τους. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν της HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» Azure της ίδιας αμερικανικής εταιρείας.
Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.
Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση υπαλλήλων ή ακόμη και για τις προσλήψεις νέων. Εκτός όμως από τα υπέρ, που επικαλούνται κάποιοι, υπάρχουν πολλά κατά
Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας, Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μεταλλάξεις του κυβερνοεγκλήματος και προκλήσεις για την αστυνόμευση – Είναι σαφές πως oι στρατηγικές πρόληψης, ανίχνευσης και καταπολέμησης του εγκλήματος πρέπει να συμβαδίσουν με ένα συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα μας δώσουν μεγαλύτερες γνώσεις για την ανθρώπινη ψυχολογία, τη σκέψη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα κάθε είδους καταστάσεις, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια
Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας, Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Διεπιστημονική στρατιωτική επιτροπή για θέματα ηθικής δίνει έγκριση στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για ανάπτυξη εμφυτευμάτων, χαπιών και τεχνολογίας για δημιουργία υπερστρατιωτών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες χώρες. Η είδηση συμπίπτει με την κυκλοφορία του «Cyberpunk 2077».
Το Internet of Things (IoT) στην αμυντική βιομηχανία, επίσης γνωστό ως Internet of Military Things (IoMT) ή Internet of Battlefield Things (IoBT), βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Η GlobalData προβλέπει ότι κορυφαίες εταιρείες στο C4ISR, η κυβερνοασφάλεια, η αυτονομία και άλλα συναφή πεδία στα οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Northrop Grumman, η Boeing, η Lockheed Martin, η Thales, η BAE...
Η πετυχημένη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε μαχητικά αεροσκάφη ανοίγει τον δρόμο για να δούμε στα πεδία των μαχών εικόνες που βλέπαμε μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αιθουσών στην Κίνα είναι εξοπλισμένες με κάμερες τεχνητής νοημοσύνης και ανιχνευτές κύματος εγκεφάλου. Ενώ πολλοί γονείς και δάσκαλοι τους βλέπουν ως εργαλεία για τη βελτίωση των βαθμών, έχουν γίνει ο χειρότερος εφιάλτης μερικών παιδιών.