Ιανουαρίου 31, 2023
3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Φωτογραφίες απλών πολιτών, που έχουν συλλεγεί από αναρτήσεις δικές τους ή και τρίτων προσώπων στα social media ή από οποιαδήποτε άλλη δημοσίως προσβάσιμη πηγή του διαδικτύου.
Θα φτάσουμε κάποια στιγμή που δεν θα πιστεύουμε τίποτα από όσα βλέπουμε στο Διαδίκτυο ή στην τηλεόραση; Θα έρθει άραγε μία μέρα που δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο; Που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε ούτε τα ίδια μας τα μάτια;
Οι τεχνολογίες machine learning αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και μπορούν να καθιστούν τους υπολογιστές έξυπνους, από την άποψη ότι τους δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης συγκεκριμένων δεξιοτήτων μέσα από την ανάλυση και την συσχέτιση δεδομένων. Λίγο έως πολύ, το ίδιο κάνει και ο άνθρωπος μέσα από την παρατήρηση και τη μελέτη. Για παράδειγμα, ηλεκτρονικό σύστημα...
Αλγόριθμοι που βάσει συλλεχθέντων δεδομένων επιβραβεύουν ή τιμωρούν τους πολίτες μιας χώρας… Στην Κίνα ή στην Ινδία η λεγόμενη algorithmic governance, η διακυβέρνηση βάσει αλγορίθμων, είναι προ πολλού πραγματικότητα. Όμως και στη Γερμανία προγράμματα υπολογιστών λαμβάνουν ήδη αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις για πολλούς ανθρώπους.
Όλο και μεγαλύτερη απήχηση αποκτά τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια αγορά, η τεχνολογία των smart homes. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η υιοθέτηση των “έξυπνων” σπιτιών αγγίζει ποσοστά που φθάνουν ακόμη και το 50%. Συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία ένα στα δύο σπίτια (50%) διαθέτει μία μορφή “έξυπνου” αυτοματισμού, στη Γερμανία το 40% των κατοικιών έχει τουλάχιστον μία smart συσκευή, ενώ στη...
Η ομάδα ερευνητών της ESET για το IoT (Internet of Things) εντόπισε πολλαπλά σοβαρά κενά ασφαλείας σε τρεις διαφορετικές κεντρικές μονάδες smart home, τις Fibaro Home Center Lite, HomeMatic Central Control Unit (CCU2) και eLAN-RF-003. 
Κομβικός μήνας για τη χώρα μας και το περιβόητο δίκτυο είναι ο Φεβρουάριος, οπότε και αναμένεται να μας επισκεφθούν στελέχη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για να κλείσουν, όπως είναι ο στόχος τους, κάθε θέμα προμήθειας εξοπλισμού από την κινεζική Huawei
Θα μας επιτρεψετε τον συνειρμο: Η τεχνητη νοημοσυνη βλεπουμε να εξελισσεται σε συγχρονο πυργο της βαβελ. Αποτελει εωσφορικης επινοησης προθεση η τεχνητη νοημοσυνη να μπορει να αποκτησει συνειδηση, δηλ να μπορει να υποκαταστησει τις ανθρωπινες αποφασεις, οι οποιες αποτελουν το αποτελεσμα των συνδυασμου της εγκεφαλικης, συναισθηματικης και ψυχικης λειτουργιας του ανθρωπινου προσωπου !!!
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μικροσκοπικές ζωντανές μηχανές, ένα είδος βιολογικού ρομπότ που μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει διάφορες εργασίες, από το να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα μέχρι να καθαρίζει τοξικά απόβλητα στο περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη ως η τεχνολογία που ενσωματώνει στις μηχανές την ανθρώπινη νόηση για την λήψη αυτόνομων αποφάσεων είθισται να αναλύεται από την σκοπιά των Επιστημών της Φιλοσοφίας, της Πληροφορικής, της Νομικής και της Κοινωνιολογίας. Λιγότερο, ίσως, συζητείται υπό το κάτοπτρο των Διεθνών Σχέσεων. Θα προσπαθήσουμε ακροθιγώς να αναδείξουμε την συγκεκριμένη προβληματική...
Οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε αυτές αφορούν πολεμικές αναμετρήσεις είτε αποστολές παροχής βοήθειας σε μεγάλες φυσικές ή άλλες καταστροφές απαιτούν λήψη σύνθετων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ταχύτατα και σε αυτό το πεδίο έρχεται να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενδέχεται να αποτελέσουν «αρνητική, ακόμη και καταστροφική» απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησαν την απαγόρευση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στον 20ό αιώνα υποτίθεται ότι ΗΠΑ και Ευρώπη απέκτησαν τερατώδη πλούτο, επειδή φιλελευθεροποίησαν την οικονομία τους και την κοινωνία τους. Το αφήγημα ήταν ότι, αν η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Βραζιλία κάνουν το ίδιο θα απολαύσουν κι αυτές την ίδια ευημερία. Χρησιμοποιεί το κρατικό μονοπώλιο της βίας για να επιβληθεί.
Η παγκόσμια αγορά για τα διασυνδεδεμένα οχήματα προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς οι καινοτομίες στη συνδεσιμότητα βελτιώνονται και προκαλούν έντονες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Πεθαίνουν τα smartphones; Η άφιξη του αρχικού iPhone το 2007 προκάλεσε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την υπολογιστική ισχύ, μετατρέποντάς την από κάτι που υπήρχε σε ένα γραφείο, σε κάτι που έχουμε συνεχώς στο χέρι και το χρησιμοποιούμε πάρα πολλές φορές τη μέρα (και τη νύχτα).
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το AI θα βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να γίνει ακόμα ισχυρότερος. Την Πέμπτη, μια συμβουλευτική ομάδα που περιλάμβανε στελέχη από την Google, τη Microsoft και το Facebook πρότεινε κατευθυντήριες γραμμές για να αποτρέψουν το στρατιωτικό ΑΙ να βγει εκτός τροχιάς.

Δημοφιλή άρθρα