Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Υγείας, στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις δωρεών, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παράνομη δράση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τον περασμένο Νοέμβριο που αφορά τη συλλογή προσωπικών ιατρικών δεδομένων ασθενών. Αναγορεύει τον Οργανισμό υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό, κάτι που ήδη έκανε, όπως αποκάλυψε χθες με αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φέρνοντας στο φως γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/DPO) του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η πρακτική του ΕΟΔΥ είναι παράνομη («Eφ.Συν.», «Ο ΕΟΔΥ συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα», 28/1/2021).
Ο υπεύθυνος για την Προστασία Δεδομένων του υπουργείου Υγείας ήταν σαφής: το υπουργείο Υγείας επέχει θέση υπευθύνου επεξεργασίας για το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό και ο ΕΟΔΥ αποδέκτη δεδομένων από το εν λόγω μητρώο μόνο στη βάση καταγεγραμμένης εντολής του υπουργείου Υγείας και προηγούμενης γνωμοδότησης του Γραφείου Προσωπικών Δεδομένων και πάντα «δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας αλλά ανωνυμοποιημένα ή/και ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα».
Φαίνεται, άλλη γνώμη έχει το υπουργείο Υγείας. Μετά τα πολλαπλά -τέσσερα μετράμε μέχρι στιγμής- συστήματα καταγραφής κρουσμάτων (EOΔΥ, Μητρώο Ασθενών Covid-19, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας και Πολιτική Προστασία) θα έχουμε και πολλαπλούς επεξεργαστές του Μητρώου Ασθενών Covid. Μόνο που το τελευταίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων των ασθενών αλλά και γύρω από τους λόγους που ο ΕΟΔΥ χρειάζεται να βλέπει τα πλήρη στοιχεία των ασθενών για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού της πανδημίας.
«Αφού η κυβέρνηση δεν έβγαλε κιχ για το έγκλημα του ΕΟΔΥ να συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα ασθενών με Covid-19, ήρθε, νύχτα, να σβήσει το έγκλημα. Πώς; Με διάταξη με την οποία δίνει το δικαίωμα στον ΕΟΔΥ να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά δεδομένα! Σαν να λέμε δηλαδή, πιάστηκε κάποιος να βιάζει και για να τη γλιτώσει όχι μόνο του καταργούν το έγκλημα του βιασμού, αλλά του δίνουν και το δικαίωμα να βιάζει!», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.
Κατά τα άλλα, προβλέπονται έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ώς τις 31 Ιουλίου και για χρονικό διάστημα ενός έτους. Επιπλέον, προβλέπεται αμοιβή για τις υπηρεσίες των φαρμακοποιών στους αιτούντες εμβολιασμό, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Πηγή: efsyn.gr