
Η Ιστοσελίδα 'ID-on't renounce my freedom' περιλαμβάνει άρθρα και ειδήσεις τα οποία σχετίζονται με την όλο και αυξανόμενη απειλή κατά της προσωπικής μας ελευθερίας και της ιδιωτικότητας της ζωής μας.
info@id-ont.org
Οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε αυτές αφορούν πολεμικές αναμετρήσεις είτε αποστολές παροχής βοήθειας σε μεγάλες φυσικές ή άλλες καταστροφές απαιτούν λήψη σύνθετων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ταχύτατα και σε αυτό το πεδίο έρχεται να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη.
Θα ήταν κοινοτοπία να επαναλάβουμε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται ιστορικά ως η αρχή τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Η διάκριση εμβολιασμένων ανεμβολίαστων, τα διαφορετικά δικαιώματα που απολαμβάνουν αυτές οι ομάδες πολιτών και οι ηθικοί προβληματισμοί που έχουν γεννηθεί από αυτές τις διακρίσεις, φαντάζουν παιδαριώδεις μπροστά στα διλήμματα που θα τεθούν μελλοντικά
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής και τεχνητής νοημοσύνης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ που δεν κατέληξε σε συμφωνία για την απαγόρευση της χρήσης των λεγόμενων slaughterbots σε πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη.
ΚΑΛΕΣΜΕΝOΣ: Δημήτριος Χιωτακάκος, διδάκτωρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Παν. Μάντσεστερ, διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα στην διαχείριση διεθνών συμβάσεων και στρατηγικών συνεργασιών
Είναι τόσο ρεαλιστικό που γίνεται ανατριχιαστικό. Οι εκφράσεις του προσώπου του είναι πολύ «ζωντανές» και μπορούν να αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους, παίρνοντας κάθε φορά την κατάλληλη. Το συγκεκριμένο ρομπότ παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βρετανία από την Engineered Arts.
Αμερικανοί επιστήμονες που δημιούργησαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ λένε ότι οι μορφές ζωής, γνωστές ως xenobots, μπορούν πλέον να αναπαράγονται - και μάλιστα με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί στα φυτά και τα ζώα.
Ένας νέος όρος κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνιση του και θα αποτελέσει το σημείο καμπής των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων. Πρόκειται για την super artificial intelligence, που αποτελεί το επόμενο βήμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) η οποία μετασχηματίζει ήδη τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητας (οικονομία, ψυχαγωγία, επικοινωνία κλπ).
Μια Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Πολιτών κρίνεται απαραίτητη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι προκαταλήψεις των προγραμματιστών καθορίζουν για πάντα τις αποφάσεις των αλγόριθμων, με αποτέλεσμα την αύξηση των διακρίσεων
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται ταχύτερα από ό,τι πιστεύεται και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινή ζωή είναι ασύλληπτες. Πώς θα κατοχυρωθούν οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα;
Η έκθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και καταγράφει επιθέσεις των Killer Robots κατά του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ που υποχώρησε ενώ βρίσκονταν στα περίχωρα της Τρίπολης
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενδέχεται να αποτελέσουν «αρνητική, ακόμη και καταστροφική» απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησαν την απαγόρευση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Νίκος Αβούρης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών μιλάει στην «ΠτΚ» γι ατην αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή και μέχρι που μπορεί η μηχανή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.
Πειράματα που έγιναν πριν από μια δεκαετία έδειξαν ότι ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να εντοπίσει τον στόχο του και να τον πλήξει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση
Ευελπιστεί μελλοντικά να αποκαταστήσει τη σωματική παράλυση σε ανθρώπους με νευρολογικές παθήσεις και παραπληγικούς
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με τον Στρατό των ΗΠΑ για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που θα φορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο κεφάλι τους. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν της HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» Azure της ίδιας αμερικανικής εταιρείας.
Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.
Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση υπαλλήλων ή ακόμη και για τις προσλήψεις νέων. Εκτός όμως από τα υπέρ, που επικαλούνται κάποιοι, υπάρχουν πολλά κατά
Θα φτάσουμε κάποια στιγμή που δεν θα πιστεύουμε τίποτα από όσα βλέπουμε στο Διαδίκτυο ή στην τηλεόραση; Θα έρθει άραγε μία μέρα που δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο; Που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε ούτε τα ίδια μας τα μάτια;
Το AI μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εξαιρετικά καλά. Κάτι που μπορεί να κάνει σχετικά καλά είναι το να γράψει μια πανεπιστημιακή εργασία.