Η Warner Bros θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο, αφού επεξεργαστεί διαφόρων ειδών δεδομένα, θα είναι εκείνο που θα δίνει το πράσινο φως για να γυριστεί μια ταινία
Ο κινηματογράφος είναι από την φύση της μια τέχνη που η τεχνολογία παίζει κεντρικό ρόλο και οι δημιουργοί ταινιών βασίζονται, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο στην χρήση τεχνολογικών μέσων. Όμως όπως φαίνεται η τεχνολογία θα είναι αυτή που όχι μόνο θα βοηθά στην δημιουργία μιας ταινίας αλλά θα παίρνει και την απόφαση για το αν αυτή η ταινία θα γυριστεί. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα The Verge ένας από τους πιο παραδοσιακούς και μεγάλους «παίκτες» του Χόλιγουντ, η Warner Bros, θα συνεργαστεί με την start up εταιρεία Cinelytic για την ανάπτυξη ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα προβλέπει το αν μια ταινία θα έχει επιτυχία. Το πρόγραμμα θα εξάγει το τελικό του συμπέρασμα μελετώντας το σενάριο της ταινίας και το καστ. Το πρόγραμμα θα επεξεργάζεται διαφόρων ειδών δεδομένα όπως το πόσο δημοφιλής είναι ένας ηθοποιός ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές και αγορές του πλανήτη που θεωρούνται κρίσιμες για την εμπορική επιτυχία μιας ταινίας. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί ακόμη να υποδείξει και τις μέρες που είναι πιο κατάλληλες για να γίνει η πρεμιέρα μιας ταινίας. Μια πτυχή του προγράμματος θα έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των αθλητικών videogames στα οποία οι παίκτες μπαίνουν στον ρόλο των προπονητών επιλέγοντας αθλητές, τακτικές κλπ. Το πρόγραμμα θα δίνει σε σινεφίλ το σενάριο μιας ταινίας και ένα πιθανό καστ και στην συνέχεια προτείνοντας αλλαγές στην πλοκή ή τους πρωταγωνιστές θα μελετά τις αντιδράσεις τους. Το πρόγραμμα θα θέλει για παράδειγμα να δει τι θα συμβεί αν σε μια ταινία που αρχική επιλογή για πρωταγωνιστής είναι Τομ Κρουζ τον ρόλο πάρει ο Κιάνου Ριβς. Θα έχει η ταινία αυτή μεγαλύτερη απήχηση στις ηλικίες κάτω των 25 ετών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οι ενστάσεις Η είδηση αυτή προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο μια σειρά από αντιδράσεις. Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει μεθοδολογία ασφαλούς πρόβλεψης μιας εμπορικής επιτυχίας στον κινηματογράφο αφού είναι αμέτρητα τα παραδείγματα ταινιών που ήταν υπερπαραγωγές και πρωταγωνιστούσαν κορυφαίοι σταρ οι οποίες πήγαν… άπατες ενώ αντίθετα ταινίες χαμηλού μπάτζετ και χωρίς την παρουσία διάσημων σταρ αποδείχτηκαν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες. Αναφέρουν επίσης ότι δεν χρειάζεται κανείς ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να του πει ότι μια ταινία στην οποία θα πρωταγωνιστεί η Σκάρλετ Γιόχανσον ή η Τζένιφερ Λόρενς έχει αυξημένες πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας.
Επιπλέον ειδικοί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρουν ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται σε συστήματα όπως αυτό της Cinelytic βασίζουν τις αναλύσεις τους σε ιστορικά δεδομένα κάτι που σημαίνει ότι θα εξάγουν «συντηρητικά» συμπεράσματα έχοντας ως πρότυπο κάποιες συνταγές που αποδείχτηκαν πετυχημένες στο παρελθόν. Με απλά λόγια το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να πιάνει τον σφυγμό του κοινού και το πώς θα υποδεχθεί μια ταινία αλλά θα κάνει προβλέψεις βάσει προηγουμένων εμπειριών. Μένει να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτό και άλλα παρόμοια προγράμματα από την βιομηχανία του κινηματογράφου. Αν τα μεγάλα στούντιο θα ακολουθήσουν τυφλά τις συμβουλές αυτών των προγραμμάτων και τι επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στον κόσμο του σινεμά.
Πηγή: protagon.gr