Τα κλασικά λύτρα είναι μια βαλίτσα γεμάτη μη-σημαδεμένα χαρτονομίσματα δολαρίων. Ο ρόλος του Bitcoin στην υπόθεση της Colonial Pipeline δείχνει ότι το παγκόσμιο νόμισμα για το έγκλημα έχει ανταγωνιστή.
Τα κλασικά λύτρα είναι μια βαλίτσα γεμάτη μη-σημαδεμένα χαρτονομίσματα δολαρίων. Ο ρόλος του Bitcoin στην υπόθεση της Colonial Pipeline δείχνει ότι το παγκόσμιο νόμισμα για το έγκλημα έχει ανταγωνιστή. Αυτό είναι κάποιου είδους σημάδι για την επιτυχία του κρυπτονομίσματος, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί το σκηνικό για τις ρυθμιστικές αρχές να επιταχύνουν τις παρεμβάσεις τους.
Οι δυσκολίες της Colonial φέρνει στο επίκεντρο την ευκολία της χρήσης του bitcoin. Πριν μια εβδομάδα, η εταιρεία μεταφοράς καυσίμων πλήρωσε λύτρα περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακό νόμισμα για να επανακτήσει πρόσβαση στα συστήματα κομπιούτερ που είχαν πέσει θύμα χάκερς. Το 2017 μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις τέτοιας μορφής, αποκαλούμενη WannaCry, απαίτησε πληρωμή σε bitcoin από περισσότερα από 200.000 θύματα. Ένα χρόνο μετά, πάνω από το 50% τέτοιων επιθέσεων απαιτούσαν πληρωμές σε bitcoin, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας PurpleSec.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ταχεία αποδοχή του 12ετούς κρυπτονομίσματος. Η χρηματιστηριακή αξία του bitcoin σε κυκλοφορία, που ανέρχεται σε περίπου 19 εκατομμύρια, ξεπέρασε το 1 τρις δολάρια για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Σήμερα συναλλάσσεται στα 50.360 δολάρια, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Coinbase.
Το bitcoin έγινε περισσότερο σύνηθες στις καθημερινές συναλλαγές επίσης. Πέρυσι, ο Ράσελ Οκουνγκ, παίκτης του NFL έγινε ο πρώτος αθλητής στο επαγγελματικό αμερικανικό ράγκμπι που πληρώνεται μέρος του μισθού του σε bitcoin. Περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται κρυπτονομίσματα όταν πωλούν τα σπίτια τους, ειδικά σε χώρες με εξασθενημένα εθνικά νομίσματα όπως η Αργεντινή. Όμως, η ανωνυμία αποτελεί έννομο λόγο ανησυχίας για τις ρυθμιστικές αρχές. Το ενεργητικό από μόνο του δεν είναι ελεγχόμενο, έτσι δεν απαιτούνται προσωπικές πληροφορίες για τη μεταφορά ή μετατροπή κρυπτονομισμάτων, αν και οι ελεγκτικές αρχές γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές στις σχετικές ψηφιακές συναλλαγές και τις υπηρεσίες πληρωμών. Οι τράπεζες που διευκολύνουν συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια πρέπει να τηρούν τους κανόνες –γνωστούς ως γνωρίστε τον πελάτη σας- που απαιτούν την καταγραφή συγκεκριμένων προσωπικών πληροφοριών για τους συμμετέχοντες σε μια συναλλαγή.
Επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε τέτοια μέτρα, χρησιμοποιούνται σε κακόβουλες δραστηριότητες, στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των ομοσπονδιακών ερευνών. Για παράδειγμα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την εφορία για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, έδωσε σήμα για περισσότερους κανόνες σχετικά με τις δραστηριότητες των κρυπτονομισμάτων. Το να γίνεις το αγαπημένο νόμισμα για λύτρα αποδεικνύει ότι το bitcoin προχώρησε από το βρίσκεται στο περιθώριο στο να γίνει συμβατικό νόμισμα, όμως ταυτόχρονα δίνει στον Γκένσλερ και άλλες εποπτικές αρχές την αιτία για να επιταχύνουν το ρυθμό ελέγχου.
Πηγή: ot.gr