Τα νέα από τον τύπο για δήθεν «Ναι» από το ΣτΕ στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες είναι ανακριβή. Η αλήθεια είναι ότι δύο από τις τρεις αιτήσεις απορρίφθηκαν για τους λόγους που αυτές περιείχαν.
Η τρίτη όμως (αυτή που υποστήριξε ο συμπολίτης μας δικηγόρος κ. Δήμος Θανάσουλας) έγινε εν μέρει δεκτή και είχε ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη ακύρωση της επίμαχης ΚΥΑ που καθιέρωνε τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Κρίθηκε δε αντισυνταγματική (ως κείμενη εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως) ως προς το μέρος που πρόβλεπε ότι “στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής που, κατά την προσβαλλόμενη, περιλαμβάνει το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας αποθηκεύονται (και) «τα στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Αυτό όμως είναι η ουσία, η καρδιά, της Κάρτας |Πολίτη.
Επομένως δεν θα μπορεί να έχει αποθηκευμένα στο chip τα παραπάνω στοιχεία, παρά μόνο όσα σχετίζονται με την απλή ταυτοποίηση του πολίτη, αυτά δηλαδή πόυ είχε εξωτερικά και η απλή ταυτότητα. Κατά συνέπεια , η Κάρτα Πολίτη θα περιορισθεί στο να είναι μέσο ταυτοποίησης και όχι αποκλειστικό μέσο απολαύσεως δικαιωμάτων που ασκούνται μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη νίκη όσων άσκησαν την τρίτη αυτή αίτηση ακυρώσεως.
Η είδηση στη σωστή βάση της: Καθημερινή
…Με την απόφαση ΣτΕ 7μ 2388/2019, η αντίστοιχη αίτηση ακυρώσεως έγινε εν μέρει δεκτή, η δε προσβαλλόμενη ακυρώθηκε μόνον κατά το μέρος που προβλέφθηκε με την ως άνω ΚΥΑ ότι στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής που, κατά την προσβαλλόμενη, περιλαμβάνει το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας αποθηκεύονται (και) «τα στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Συναφώς, έκρινε το Δικαστήριο ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν ευρύτατο περιεχόμενο, τα δε ανωτέρω στοιχεία δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με τα πρόσθετα στοιχεία του κατόχου, σύμφωνα με μια εκ των εξουσιοδοτικών διατάξεων για την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ (άρθρο 3 Ν. 1599/1986), άρα η αποθήκευση των στοιχείων αυτών δεν βρίσκει έρεισμα στις οικείες εξουσιοδοτικές διατάξεις….
Πηγή: Ομοθυμαδόν