File Photo:Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Photo: Pixabay.com
Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.
Μολονότι προς το παρόν οι άνθρωποι νικούν στα ντιμπέιτ μαζί του, όπως τουλάχιστον έκρινε μία επιτροπή… ανθρώπων, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Project Debater, εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής σε πολύπλοκο διάλογο.
- Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νόαμ Σλόνιμ του ερευνητικού κέντρου τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ στη Χάιφα του Ισραήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι ασφαλώς πρόκειται για σημαντική πρόοδο, αλλά ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε σημείο να ξεπερνά τους ανθρώπους στον διάλογο.
Η κατανόηση από τη μηχανή του περιεχομένου και του συναισθήματος μίας ανθρώπινης πρότασης γενικά έχει επιτευχθεί, αλλά σε άλλες πολύπλοκες ικανότητες του διαλόγου οι «έξυπνες» μηχανές ακόμη θέλουν βελτίωση. Η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που να μπορούν να αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα στη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και στη συνέχεια να κάνουν κριτική αναπτύσσοντας δικά τους καλύτερα επιχειρήματα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατανόηση των ανθρώπινων επιχειρημάτων από τις μηχανές είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατανόηση απλών προτάσεων και ακόμη πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη κατάλληλων αντεπιχειρημάτων. Αυτήν τη στιγμή, περισσότερες από 50 ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου εργάζονται ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων ομάδες σε όλες τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού.
Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ώστε να αποκτήσει ένα επίπεδο κατάλληλο για την ανάπτυξη επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων σε περίπου 100 θέματα συζήτησης.
- Το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο σύστημα έκανε πειραματικά «ντιμπέιτ» με διάφορους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ορισμένοι με μεγάλη εμπειρία στον ανταγωνιστικό διάλογο.Στη συνέχεια, μία επιτροπή κριτών κλήθηκε να κρίνει στα «τυφλά», καθώς της δόθηκαν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των διαλόγων, χωρίς οι κριτές να γνωρίζουν εάν μιλούσε άνθρωπος ή μηχανή.
Το Project Debater βαθμολογήθηκε πολύ καλά στο άνοιγμα της συζήτησης (μία αρχική ομιλία διάρκειας τεσσάρων λεπτών), αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ότι έχασε όλες τις μάχες των επιχειρημάτων. Πάντως, οι κριτές θεώρησαν ότι στα δύο τρίτα των θεμάτων που επιχειρηματολόγησε, το Project Debater είχε πολύ αξιοπρεπή απόδοση.
Πηγή: hellasjournal.com