Ο ιδρυτής των 100mentors, Γιώργος Νικολετάκης, η πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», Δήμητρα Φιλίππου, και ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Σχόλιο ID-on't: Θα μας επιτρεψετε τον συνειρμο: Η τεχνητη νοημοσυνη βλεπουμε να εξελισσεται σε συγχρονο πυργο της βαβελ. Αποτελει εωσφορικης επινοησης προθεση η τεχνητη νοημοσυνη να μπορει να αποκτησει συνειδηση, δηλ να μπορει να υποκαταστησει τις ανθρωπινες αποφασεις, οι οποιες αποτελουν το αποτελεσμα των συνδυασμου της εγκεφαλικης, συναισθηματικης και ψυχικης λειτουργιας του ανθρωπινου προσωπου !!!
«Τι θα θέλατε να μάθετε σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη;». Το επίκαιρο ερώτημα τέθηκε πριν από ένα μήνα από την επιτυχημένη νεοφυή επιχείρηση 100mentors, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω έξυπνων ερωτήσεων και διαδικτυακών απαντήσεων. Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες μαθητές σχολείων, φοιτητές πανεπιστημίων αλλά και μεμονωμένοι χρήστες της εφαρμογής έσπευσαν να στείλουν τα ερωτήματά τους στην επιχείρηση, εκπροσωπώντας μεγάλο εύρος που κυμάνθηκε από ανησυχίες μέχρι τεχνολογικό ενθουσιασμό.
Χθες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής, οι ερωτήσεις τους απαντήθηκαν τελικά από έναν πραγματικό ειδήμονα της επιστήμης. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον πολυπράγμονα καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο οποίος κέρδισε παγκόσμια φήμη έπειτα από το κατόρθωμά του να λύσει τον γρίφο του Νας που απασχολούσε για δεκαετίες τον κόσμο των μαθηματικών.
Οι συστάσεις είναι σχετικά περιττές για τον πολυβραβευμένο Ελληνα επιστήμονα. Ο Δασκαλάκης τιμήθηκε πέρυσι με το πολυπόθητο επιστημονικό βραβείο Rolf Nevanlinna, το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών για να αναδείξει τη συνεισφορά τους στα μαθηματικά των υπολογιστών. Επειτα από τις παγκοσμίως γνωστές επιτυχίες του στα μαθηματικά, ο Δασκαλάκης εργάζεται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη. Υπό αυτή την ιδιότητα συγκεκριμένα, ο διακεκριμένος επιστήμονας ταξίδεψε για 20 ώρες για να βρεθεί στην καρδιά της Αθήνας, και να μοιραστεί από σκηνής τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στα διαδικτυακά ερωτήματα των νέων χρηστών της εφαρμογής των 100mentors.
«Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όπως όλοι οι μεγάλοι μέντορες, μας ταξιδεύει σε πολύπλοκους κόσμους με πολύ απλά λόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής των 100mentors, Γιώργος Νικολετάκης, ο οποίος εξηγεί πως η φιλοσοφία του εγχειρήματος είναι να αποτυπωθούν σε κορυφαία μυαλά ερωτήσεις εκτός του ιδρυματοποιημένου κόσμου του εκάστοτε πεδίου τους. «Ανυπομονούμε να τον δούμε να συνομιλεί με μαθητές και φοιτητές» συμπλήρωσε, λίγες ώρες πριν από το ξεκίνημα της πολυαναμενόμενης βραδιάς, που συνδύασε με μοναδικό τρόπο το ψηφιακό και το φυσικό περιβάλλον σε έναν συναρπαστικό, ασύγχρονο διάλογο.
Μαζί με τη συμβολή των 100mentors, κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχε και ο σύλλογος «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση και αποφάσισε να τιμήσει τον διακεκριμένο επιστήμονα και καθηγητή του ΜΙΤ στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλοι Ελληνες». Παράλληλα, με τη βράβευση και ακριβώς πριν από τις απαντήσεις του Δασκαλάκη, προβλήθηκε επίσης και ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ το οποίο ταξίδεψε το κοινό στο ΜΙΤ και παρείχε μια σπάνια ματιά στην καθημερινότητα του διακεκριμένου Ελληνα επιστήμονα.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν ήδη προκαθορισμένη προτού την έναρξη της χθεσινής βραδιάς στο Μέγαρο Μουσικής. 112 σχολεία και 12 πανεπιστημιακές σχολές απηύθυναν τα ερωτήματά τους στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ενώ τα εισιτήρια για την εκδήλωση εξαντλήθηκαν μόλις λίγες ώρες έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση. Η μεγαλύτερη επιτυχία, ωστόσο, είναι η αμεσότητα την οποία κατάφερε να φέρει χάρη στην τεχνολογία ο σύγχρονος διάλογος. «Αυτή την εποχή έχουμε μια ευκαιρία: ή θα σταθούμε στα πόδια μας ή θα γίνουμε υπόδουλοι του ιμπεριαλισμού της τεχνολογίας», είχε αναφέρει πέρυσι σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Στεκόμενος γερά στα πόδια του επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής και εξοπλισμένος με το φωτεινό χαμόγελο, ο επιστήμονας έδωσε χθες τη δική του τρανή απάντηση στο μεγάλο τεχνολογικό δίλημμα των ημερών.
Πηγή: Η Καθημερινή