20 Νοεμβρίου 2020.
Η πανδημία της COVID-19 σταμάτησε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητας από όπου πέρασε. Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και μια οικονομική ύφεση, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν τις αγορές τους μέχρι να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση. Όταν χαλάρωσαν, άρχισαν και οι λιγότερο αναγκαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν και η κοινωνία εξοπλισμένη με μάσκες, προσπάθησε να επιστρέψει σε κάποια αίσθηση κανονικότητας. Δυστυχώς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα εξάρσεις στις ταχύτητες μετάδοσης, σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ.
Εάν αυτή η πανδημία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να χειριστεί μελλοντικές παγκόσμιες κρίσεις - ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια παγκόσμια αποδεκτή και εμφανώς αποτελεσματική μέθοδος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογίες, για να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις.
Εισαγωγή των διαβατηρίων ανοσίας.
Καθώς επί του παρόντος αυτά εξετάζονται από τη Χιλή, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τα διαβατήρια ανοσίας θα επιτρέπουν στα άτομα να αποδείξουν ψηφιακά την ταυτότητα και την υγειονομική τους κατάσταση, για να έχουν πρόσβαση σε φυσικές τοποθεσίες, αγαθά ή/και υπηρεσίες. Οι υποστηρικτές των διαβατηρίων ανοσίας υποστηρίζουν ότι το να υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες, θα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ευρέως διαδεδομένων ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στην οικονομία να παραμένει ανοιχτή. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να είναι ενήμεροι σχετικά με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τον ιό, τα αντισώματα και την ανοσοποίηση γενικότερα, τις εν δυνάμει επιφυλάξεις σχετικά με ηθικά ζητήματα και την ιδιωτική ζωή, ζητήματα που εισάγονται όλα από τα διαβατήρια ανοσίας, καθώς επίσης και τον ρόλο που οφείλει να αναλάβει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.
Εμπόδια που παρουσιάζονται από την έλλειψη ταυτοποίησης.
Ακόμη και πριν αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και οι προκλήσεις των διαβατηρίων ανοσίας, ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η γενική έλλειψη διαθεσιμότητας εγγράφων ταυτοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα. Διαβατήρια, πιστοποιητικά γέννησης και άλλα κυβερνητικά έγγραφα χρησιμεύουν για να κατοχυρώσουν την ύπαρξη ενός πολίτη, να του επιτρέψουν να συμμετάσχει στην παγκόσμια οικονομία και να έχει πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα, αγαθά και υπηρεσίες. Πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο ταυτοποίησης και ακόμη περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολία να έχουν πρόσβαση σε ό,τι ανάλογο είναι διαθέσιμο.
Δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα άτομα με αντισώματα έναντι του COVID-19 προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η άμυνά μας έναντι του ιού εξαφανίζεται, μερικές φορές μέσα σε εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολυνθούν ξανά από την ασθένεια.
Όμως τότε πώς θα μπορούσαμε να βεβαιώσουμε ότι ένα άτομο δεν αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους; Μελέτες για να γνωρίσουμε περισσότερα για τον ιό βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να λάβουμε γενικευμένες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Καθώς αυτή η εργασία προχωρά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την ανοσία, και να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τρέχουσας πραγματικότητας.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις διαφορετικές βιομηχανίες που είναι ενταγμένες στην παγκόσμια οικονομία, να εναρμονιστούν καλύτερα ως προς τα πρότυπα και τις διαδικασίες, για να αντιμετωπίσουν τα πολύπλοκα, διασυνοριακά θέματα υγείας που ανακύπτουν. Αυτό απαιτεί παγκόσμια συμμετοχή και συντονισμό - ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν και εφόσον ο καθένας στον κόσμο είναι σε θέση να διαθέτει επαληθεύσιμη ταυτοποίηση για να αποδείξει ότι υπάρχει. Ωστόσο, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή μη καταχωρημένοι, κυρίως επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα κατάλληλα συστήματα καταγραφής που θα τους καταχωρήσουν ως πολίτες, και αυτό το μόνιμο εμπόδιο είναι ένας ακόμη περιορισμός του ήδη περίπλοκου χαρακτήρα των διαβατηρίων ανοσίας.
Προστασία των εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων
Οι πληροφορίες υγείας είναι από τους πιο προστατευμένους τύπους πληροφοριών, και συγχρόνως από τις πιο περιζήτητες για τους απατεώνες του κυβερνοχώρου. Η δημιουργία διαβατηρίων ανοσίας, που θα έκαναν αυτές τις πληροφορίες άμεσα προσβάσιμες, δημιουργεί σημαντική ανησυχία σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Οι παραβιάσεις δεδομένων και η εξαπάτηση βαίνουν αυξανόμενες, παρουσιάζοντας σημαντική έξαρση από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι απατεώνες βρίσκουν νέους και πονηρούς τρόπους για να κλέψουν τα δεδομένα. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς διαμορφώνονται και ελέγχονται τα διαβατήρια ανοσίας.
Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να είναι τα καλύτερα. Όμως, η εφαρμογή ενός τόσο ισχυρού συστήματος ασφαλείας θα πάρει χρόνια - και πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη συλλογή και επίβλεψη της αποθήκευσης και προστασίας των δεδομένων αυτών. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για επαλήθευση της ταυτοποίησης είναι καθοριστικής σημασίας στην καταπολέμηση της απάτης στο υπάρχον τοπίο των αυξημένων απειλών. Αναμένεται μάλιστα πως ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων θα αναληφθεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να δημιουργήσουν κατάλληλες βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες που θα λαμβάνουν υπ΄ όψη και την ιδιωτική ζωή των πολιτών τους.
Υποστήριξη της ηθικής
Καθώς αυξάνονται οι συζητήσεις για την πιθανή εφαρμογή των διαβατηρίων ανοσίας, είναι σημαντικό για τους πολίτες να κατανοήσουν τα ηθικά διλήμματα. Τα διαβατήρια ανοσίας έχουν τη δυνατότητα να διασπάσουν την κοινωνική ηρεμία και να κομματιάσουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, εάν οι μεγάλοι πληθυσμοί ενθαρρυνθούν να τα υιοθετήσουν, η ανοσία ή η έλλειψή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε στιγματισμό και περιθωριοποίηση των μολυσμένων ατόμων, χωρίς να υπάρχει καμία συνθήκη που να εξασφαλίζει ότι ο οποιοσδήποτε και οπουδήποτε θα απολάβει κάποια σχετική φροντίδα.
Θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τη ζωή για τα άτομα που απλά δεν είναι σε θέση να αποδείξουν την ανοσία τους. Αυτό θα αντικατοπτρίζει και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ κατεχόντων και μή, επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για τους ευπαθείς πληθυσμούς που ήδη αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και τις βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Είναι αλήθεια ότι όλοι θέλουν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και να διατηρήσουν τη κανονική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τρόπους να το επιτύχουμε με τρόπο κατά το δυνατόν ασφαλή και ηθικό. Αλλά θα απαιτήσει επίσης συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντική παρέμβαση από τους κυβερνητικούς φορείς και την ανάπτυξη μιας υποδομής ταυτοποίησης που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα όλων.
Είναι ακόμη πολλά να γίνουν στη διαχείριση της συνεχιζόμενης πανδημίας και ενώ τα διαβατήρια ανοσίας συνοδεύονται από σημαντική αμφισβήτηση και περιορισμούς, πρέπει να αφήσουμε κάποια ελαστικά περιθώρια μέσα στη παγκόσμια υπεραπασχόληση, για να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση και προετοιμαστούμε για την επόμενη κρίση.
Πηγή: biometricupdate.com